×
9.6/10 (478 beoordelingen)

Big Brother Google is watching you

‘Ze weten alles van mij!’ hoor je wel eens als het over privacy en internet gaat. Maar wie zijn ‘ze’, eigenlijk – de overheid? Russische hackers? Bedrijven die via hun website informatie over jou verzamelen worden steeds transparanter in hun hoe en waarom. Mediagigant Google ook, bijvoorbeeld. Google verdient aan jou, maar liegt er tenminste niet over. 

Waarom wil Google dingen van mij weten?

Wanneer jij je op internet begeeft strijden talloze bedrijven om jouw aandacht. Koop mijn kleren! Onze schoenen zijn de beste! Dankzij Google is het steeds makkelijker voor die bedrijven om op te vallen bij de juiste doelgroep. Wanneer jij zoekt naar nieuwe kleding of schoenen zal je dit terugzien in de advertenties die je online tegenkomt. Google reageert op jouw zoekgedrag. Dat is anders dan zoals dat gaat op tv of in gedrukte media – de reclames die je daar tegenkomt zijn onpersoonlijk en algemeen.  

Is het gevaarlijk?

Ken je het Peter Parker-principe? De uitspraak ‘With great power comes great responsibility’ werd populair dankzij de avonturen van Peter Parker AKA Spiderman en is ook op Google van toepassing. Google wéét veel – meer dan de overheid, zeggen ‘ze’ – maar maakt daar geen geheim van. Bovendien heeft Google alleen een financieel belang bij jouw internetgedrag; het wordt gebruikt om jou gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Eigenlijk dus reuzehandig; als muziekliefhebber zie je liever cd’s van je favoriete band voorbij komen dan modeltreinbouw. Tenzij dat ook jouw ding is, natuurlijk (wij oordelen niet). 

Is het nodig dat Google dat allemaal weet?

Ja en nee – ja, want zo kan Google jou relevante advertenties voorschotelen; nee, want Google hóeft jou natuurlijk niet per sé relevante advertenties voor te schotelen. Gelukkig is Google wel transparant in welke data ze van je verzamelen. Wist je dat je die kunt opvragen?  

Wat weten ‘ze’ dan?

In jouw zogenaamde Dashboard vind je alles wat Google van je weet. Daar vallen dus advertentie-instellingenlocatiegeschiedenisweb- en appactiviteit en ook je Youtube-geschiedenis onder. Zelfs andere partijen die ook over deze informatie beschikken kun je inzien 

Wat kan ik eraan doen?

Je kunt het informatie vergaren van Google eenvoudig een halt toe roepen. Dat betekent wel dat je als muziekliefhebber ineens modeltreinen voorbij kunt zien komen, maar dat is de prijs die je betaalt – de prijs om baas te worden over eigen data.  

Wanneer je op één van bovenstaande links klikt kun je kiezen welke opties je uit wilt schakelen en welke je ingeschakeld wilt laten. Bedenk echter wel – Google is niet de enige ‘big brother’ die jou in de gaten houdt, maar wel degene die daar het meest open over is.  

Wellicht ook interessant