×
9.6/10 (484 beoordelingen)

Het razendsnelle 5G-netwerk!

Sinds de opkomst van het internet is de wereld om ons heen enorm veranderd. Het afgelopen jaar hebben we zelfs meer tijd op het mobiele internet besteed dan dat we televisie keken. Het is dus geen wonder dat we telkens een hogere verwachting van het mobiele internet krijgen. Nederland maakt zich op voor een goednieuwe ontwikkeling: het 5G-netwerk. Maar wat houdt het 5G-netwerk eigenlijk in?

Wat is 5G en hoe werkt het?

Het zou zomaar kunnen dat er binnenkort 5G rechts bovenin jouw mobiele telefoon staat. Het is de vijfde generatie in het mobiele internet. Het 5G-netwerk betekent een sneller mobiel internet, met een snelheid tot wel 100 gigabytes per seconde. Maar wat maakt het 5G netwerk eigenlijk zo anders dan het 4G netwerk? Nou, best een hele hoop. Om een lang verhaal kort te maken: het 5G netwerk is sneller, efficiënter en het biedt meer mogelijkheden voor de toekomst. Het allergrootste verbeterpunt is de capaciteit. Dit heeft alles te maken met de ‘low latency’ van het netwerk.

Low latency is een vertraging in de dataoverdracht waardoor er een kortere vertragingssnelheid optreedt. Dit klinkt lastig, maar eigenlijk is het heel simpel: hierdoor zit er minder tijd tussen het versturen van informatie en het moment dat de ontvanger deze informatie ook daadwerkelijk kan gebruiken. Een van de grote voordelen hiervan is dat het hierdoor mogelijk is om razendsnel te downloaden, te versturen en te uploaden.

Wat kun je met een 5G netwerk?

Het tijdperk dat je op een drukke plek opeens geen gebruik meer kan maken van het internet is voorgoed voorbij door de komst van het 5G-netwerk. Je kunt profiteren van een razendsnel netwerk met een hogere capaciteit. Je zult wel een toestel nodig hebben die de 5G-technologie daadwerkelijk ondersteunt. Naast een sneller netwerk is de 5G-internetverbinding stabieler en betrouwbaarder, waardoor het deuren opent naar veel nieuwe mogelijkheden: de mogelijkheid van een medisch specialist om operaties op afstand uit te voeren, zelfrijdende auto’s en drones die realtime HD-video kunnen versturen.

Welke providers bieden 5G aan?

Er zitten nog wat haken en ogen aan het 5G-netwerk, want op dit moment bieden nog niet alle providers binnen Nederland dit netwerk aan. Momenteel is het 5G-netwerk alleen beschikbaar bij de grotere providers zoals T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone. Ook de kosten en de snelheid van het 5G-netwerk zijn afhankelijk van de provider waarvoor je kiest. Voor degene die het 5G-netwerk overwegen: op dit moment zul je weinig tot geen verschil merken tussen het 4G- en het 5G-netwerk. De verwachting is dat de 5G-snelheden in 2022 pas echt zullen toenemen.

Is 5G beter dan wifi?

Het antwoord hierop is heel simpel: ja – maar wel met een kleine kanttekening. Wifi is niet altijd even snel als het 5G-netwerk (vooral niet wanneer de hogere snelheid vanaf 2022 beschikbaar is), maar wifi maakt het nog steeds mogelijk om onbeperkt te internetten. Maak je dus geen gebruik van wifi, dan kun je niet onbeperkt internetten – tenzij je abonnement onbeperkt internet ondersteunt.

Is het 5G-netwerk schadelijk voor je gezondheid?

Veel mensen vragen zich af of de 5G-straling wel goed is voor onze gezondheid. Voor het nieuwe, razendsnelle internet zijn namelijk veel meer antennes en zendmasten nodig dan voorheen. De vraag of het 5G-netwerk tot gezondheidsrisico’s kan leiden is tot op de dag van vandaag een actueel onderwerp.

Volgens Eric van Rongen, voorzitter van de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming (ICNIRP), is er geen enkel bewijs dat de straling een gezondheidsrisico kan gaan opleveren. Het is wel bewezen dat de zendmasten het menselijk lichaam licht opwarmen, echter is dit volgens Van Rongen niet schadelijk.

De extra straling die wordt veroorzaakt door de komst van het 5G-netwerk is onvoldoende om schade aan het menselijk DNA toe te kunnen brengen. Er is dus geen enkele reden om je zorgen te maken over de komst van het 5G-netwerk.

Wellicht ook interessant