×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Apple Pay: betalen met je iPhone en Watch

Het is eindelijk zo ver: Apple Pay! Maar wat is nu Apple Pay eigenlijk, wat kan ik er zoal mee, welke iPhone’s doen mee en het aller belangrijkste: is het wel veilig? Met dit blog bericht helpen wij je op weg om de keuze te maken, waarom je wel of niet Apple Pay kunt gebruiken.

Wat is Apple Pay? Apple Pay

Apple Pay is de mobiele betaaldienst welke Apple beschikbaar stelt voor iPhone, Apple Watch, iPad en Mac. Met Apple Pay kun je contactloos betalen met je iPhone en Apple Watch bij geschikte pinautomaten in winkels, hotels, parkeergarages en vele andere plekken waar je het Apple Pay logootje ziet. De betaaloplossing werkt zowel met debit kaarten als creditcards, al is de beschikbaarheid afhankelijk welke bank je gebruikt. Je koppelt de betaaldienst aan je bankgegevens en wordt automatisch in de Wallet-app gezet, waar al je bankpassen automatisch worden opgeslagen.

Maar om Apple Pay te gebruiken, moet de dienst wel beschikbaar zijn in je land. Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay te gebruiken in Nederland. Echter waren niet meteen alle banken compatible, ABN-Amro had de primeur voor Nederland. De betaaldienst kun je niet alleen in Nederland gebruiken. In ruim 30 andere landen ter wereld; waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk rond je voortaan je pin betaling in een oogwenk af. Zo is het ook mogelijk om in verschillende landen met Apple Pay te betalen in het openbaar vervoer (zoals bijvoorbeeld in Londen). Zo lang je ergens contactloos kunt betalen, kun je ervan uitgaan dat je ook met Apple Pay kunt afrekenen. Contactloos betalen kun je niet alleen in een winkel, je kunt de betaaldienst ook gebruiken in apps of als je online een bestelling plaatst.

Je hoeft je geen zorgen te maken over extra transactiekosten door het gebruik van Apple Pay. Heb je een rekening afgesloten bij een deelnemende bank, dan kun je er kosteloos gebruik van maken. Een groot voordeel van Apple Pay is, dat je geen bereik hoeft te hebben met jouw telefoon. Pay werkt namelijk offline, dit geldt ook als je het gebruikt in combinatie met een Apple Watch.

ING Apple PayRelease

Wij in Nederland hebben eventjes moeten wachten op de betaaldienst (midden 2019). De Verenigde Staten hadden in 2014 de primeur, samen met de aankondiging van de iPhone 6 en de eerste generatie Apple Watch. In de maanden daarna werd de contactloze betaaldienst verder uitgespreid naar o.a. het Verenigd Koninkrijk.

Op 1 mei 2019 werd Apple Pay voor het eerst in Nederland gelanceerd. De ING Bank is vervolgens de eerste bank geweest welke op 11 juni 2019 van start is gegaan. Nadat ING Bank de primeur had, zijn er andere banken ook langzaam bijgekomen; ABN Amro, Rabobank, bunq, Monese, N26 en Revolut.

Let op: het is op dit moment nog niet mogelijk om ApplePay te gebruiken met een creditcard.

Welke apparaten ondersteunen Apple Pay?

De betaaldienst maakt gebruik van 3 technologieën: de NFC chip, Face ID gezichtsherkenning of de Touch ID vingerafdruksensor en een Secure Element chip in de ondersteunende Apple apparaten. Voor het gebruik van Apple Pay heb je een van onderstaande Apple apparaten nodig:

 • iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus en nieuwer
 • Apple Watch Series 0 t/m 5
 • iPad Mini 3 en nieuwer
 • iPad Air 2 en iPad Air 2019
 • iPad Pro (alle modellen zowel 9.7 inch, 10.5 inch, 11 inch en 12.9 inch)
 • iPad 2017 en nieuwer.

Naast het gebruik van Apple Pay op je iPhone of iPad kun je er ook voor kiezen om de betaaldienst op je Mac(Book) te gebruiken. Hiervoor heb je een van de volgende apparaten nodig:

 • MacBook Pro mét Touch Bar
 • MacBook Air 2018 of nieuwer
 • Mac uit 2012 of later in combinatie met een geschikte Apple Watch of iPhone.

Hoe werkt Apple Pay? Apple Pay contactloos betalen

Op iPhones met Face ID (o.a. iPhone X, XS, 11 en iPhone 11 Pro) werkt Apple Pay als volgt:

Telefoon in stand by stand

 • Druk twee keer achter elkaar op de zijknop (aan en uitknop)
 • Scan je gezicht met Face ID
 • Hou je iPhone tegen de betaalautomaat aan om de betaling af te ronden
 • Ter bevestiging maakt je iPhone een pliepje en trilt een keertje.

iPhone met Touch ID

 • Houd de iPhone bij een betaalautomaat, net zoals je met je contactloze bankpassen of de OV-chip kaart gewend bent
 • Meestal komt de betaalpas automatisch in beeld. Werkt dit niet, druk dan twee keer op de thuisknop om je favoriete betaalpas te tonen
 • Tegelijk houd je je vinger op de Touch ID sensor
 • Zodra de betaling is voltooid, voel je je iPhone een keer trillen en een pliep toontje geven ter bevestiging.

Een speciale pincode voor het gebruik is niet nodig. Dankzij de verificatie met Face ID of Touch ID hoef je geen speciale pincode in te toetsen. Mocht de Face ID of Touch ID eventjes niet werken, gebruik je gewoon de toegangscode van je iPhone of iPad. Bij contactloos betalen door middel van je bankpas dien je boven de € 25,- altijd de pincode van je bankpas in te vullen. Bij het gebruik van Apple Pay is dit in de meeste gevallen niet meer nodig. Je houdt je iPhone, iPad of Apple Watch tegen de betaalautomaat aan en het is zo gepiept! Hierdoor is het gebruik van Apple Pay vaak sneller en handiger.

Betaallimieten Apple Pay

Met Apple Pay heb je bij de banken een bepaald limiet wat je per dag of per week mag uitgeven. Dit verschilt per bank:

 • Rabobank: € 5000,- per week
  Bij een Rabo Jongeren rekening is dit € 1250,- per week
 • ING: € 2500,- per dag
  Ben je 16 of 17 jaar: € 250,- per dag
 • ABN Amro: € 2500,- per dag
  Jongerengroei rekening: € 150,- per dag
 • Bunq: € 1000,- per dag
 • BNP Paribas Fortis: € 625,- per dag en € 1250,- per week

Uiteraard is het mogelijk om dit aan te passen via de app van je bank, echter hangt dit wel af welke bank je gebruikt. Zo staat er bij de ene bank het limiet op een vast bedrag en heb je bij een andere bank meer vrijheid.

Zo kun je bij Rabobank zelf je limiet aanpassen; hoger of lager zetten. Hiervoor ga je op de Rabo bankieren app naar: Zelf regelen (rechts onderin) – Bankpas. Als je het bedrag van je betaalpas aanpast, wordt ook automatisch het Apple Pay limiet aangepast. Bij de ABN Amro kun je het limiet voor je betaalpas wel hoger zetten, maar niet voor Apple Pay. Bij bunq kun je ook je limiet zelf verhogen tot € 5000,- per dag. Bij BNP Paribas Fortis kun je het limiet aanpassen via de website. De ING Bank heeft een vast limiet. Als je deze grens hebt bereikt, reken je af met je bankpas.

Apple Pay gebruiken op Apple Watch of Mac

Apple Watch

 • Druk twee keer achter elkaar snel op de zijknop. Nu komt vanzelf de bankpas in beeld
 • Houd de Apple Watch bij de betaalautomaat totdat je een trilling en een pliepje hoort. De betaling is geslaagd!

Met je Apple Watch contactloos betalenApple Pay gebruiken op een iPad

Via je iPad is het ook mogelijk om Apple Pay te gebruiken. Echter werkt dit alleen via een app of websites in Safari. Met de iPad is het helaas niet mogelijk om in een fysieke winkel te betalen, ook niet als je er een simkaartje in hebt gestopt.

Webwinkels gebruiken Apple Pay als een alternatief voor bijv. PayPal of iDeal. Je bevestigd dan de betaling met je Face ID of Touch ID.

Betalen via Mac

Op een MacBook Pro of MacBook Air 2018 gebruik je ook de Touch ID vingerafdrukscanner om de betaling af te ronden. Heb je een Mac zonder Touch ID vingerafdrukscanner, dan heb je een geschikte iPad of Apple Watch nodig om de betaling te bevestigen.

Wat is het grootste verschil tussen Apple Pay en een contactloze betaalpas?

Er zijn verschillen tussen het gebruik van Apple Pay of het gebruik van een betaalpas welke contactloze betalingen ondersteund. Het belangrijkste verschil is waarop de betaalsysteem is beveiligd. Bij bankpassen heb je bij uitgaven tot 25 euro geen pincode nodig. Als iemand jouw bankpas op straat vindt, kan hij dus meerdere kleine aankopen doen bij verschillende winkels. Mocht je jouw iPhone verliezen, dan kan de vinder pas gebruik maken van jouw Apple ID door het gebruik van jouw Touch ID of Face ID; wat onmogelijk is. Ook bij hele kleine bedragen onder de 25 euro. Dit maakt Apple Pay veiliger.

Welk item vergeet je eerder: je pinpas of je telefoon? Mocht je je bankpas thuis vergeten zijn en je hebt je telefoon bij, kun je alsnog pinnen als je buiten de deur bent.

Hoe sterk is Apple Pay beveiligd?

Doordat je je bankpas niet meer hoeft mee te nemen, is betalen een heel stuk gemakkelijker. Apple Pay is op verschillende manieren beveiligd. De pasnummers worden alleen bewaard in een beveiligd gedeelte op de chip van je iPhone: het Secure Element. Mocht je iPhone ooit gestolen worden of kwijt raken, dan kun je online via Zoek mijn iPhone alle betalingen blokkeren. De dief kan er niks mee, want jouw gezicht wordt niet herkend met Face ID of zijn/haar vinger via Touch ID.

Apple legt niet vast wat gebruikers kopen en zien ook niet hoeveel geld je uitgeeft. Winkeliers zien ook niet je naam, pasnummer of beveiligingscode. De kans op fraude door middel van Apple Pay wordt hierdoor aanzienlijk verkleind.

Wist je dat?

 • Apple Pay veiliger is dan je contact loze bankpas? Je dient altijd gebruik te maken van Face- of Touch ID of toegangscode. Met je bankpas kun je altijd tot € 25,- zonder code betalen
 • Voor het gebruik dien je minimaal 16 jaar te zijn
 • Je kunt bijna bij elke fysieke winkel betalen (waar je ook contact loos met je bankpas kunt betalen)
 • Het helaas nog niet mogelijk is om een credit card toe te voegen. Apple heeft dit wel in de planning
 • Je in totaal 12 bankpassen van de deelnemende banken aan je Wallet kunt toevoegen
 • Werkt vanaf iPhone 6 en nieuwere modellen
 • ING Bank als eerste in Nederland Pay introduceerde
 • Je uit veiligheidsoverwegingen bij bepaalde banken niet meer dan € 2.500 per dag kunt uitgeven (tenzij je dit via de app van je bank hebt aangepast). Onder de 18 jaar is dit € 250,- per dag
 • Je ook zonder bereik (mobiel netwerk) met Apple Pay kunt betalen

Wil je graag Apple Pay gebruiken maar weet je niet precies hoe je dit voor jouw iPhone instelt? Kom bij ons langs en wij helpen je graag verder!

Wellicht ook interessant