×
9.6/10 (528 beoordelingen)

Apple door de jaren heen

Voor de meeste mensen is een iPhone niet meer weg te denken. De eerste generatie iPhone werd door Steve Jobs aangekondigd op 9 januari 2007. Op 29 juni 2007 was de eerste generatie iPhone beschikbaar in de Verenigde Staten en sinds 2008 is de iPhone ook in Nederland verkrijgbaar. Lees hieronder hoe de iPhone zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot een onmisbare tool in onze samenleving.

Hoe het begon

De eerste iPhone verscheen in 2007, maar is nooit verkrijgbaar geweest in Nederland. Deze iPhone werd bekend om zijn touchscreen-interface en het gebruiksgemak. Niet iedereen was hier meteen over te spreken. Maar weinig mensen geloofde dat het touchscreen-toetsenbord makkelijk zou typen. Technisch gezien liep de iPhone nog wel wat achter. Internetten via 3G, GPS en MMS was nog niet mogelijk. Daarentegen was het toestel wel voorzien van Wi-Fi.

Tweede generatie

In 2008 volgde de tweede generatie iPhone, ook wel bekend als de iPhone 3G. Deze iPhone is vernoemd naar, je raadt het al, de eerste iPhone met 3G-dataverbinding. Deze viel op doordat het toestel een plastic achterzijde had. Daarnaast beschikte het toestel ook als eerste over een GPS-functie. Met de iPhone 3G werd ook ‘iPhone OS 2.0’ beschikbaar. De naam iOS werd pas een jaar later ingevoerd.

Update van iPhone 3G

In juni 2009 verscheen de nieuwe iPhone 3GS. Deze iPhone 3GS had een snellere processor, een grafische chip, een betere 3-megapixelcamera met de mogelijkheid om video’s te maken en een digitaal kompas. Het publiek omarmde deze iPhone massaal waardoor dit hét toestel werd waarmee Apple doordrong tot het grote publiek.

iPhone 4

In 2010 werd de iPhone 4 op de markt gebracht. Dit betekende een compleet nieuw uiterlijk voor de iPhone. Er werd gekozen voor een design met glazen front en metalen schermrand. Het toestel beschikte over een gloednieuwe A4-processor, tweemaal zoveel geheugen (namelijk 8GB!), Retina Display en een betere camera met flitser. Daarnaast bevatte de iPhone ook talloze nieuwe functies in iOS 4 zoals FaceTime, multitasking-functies en de mogelijkheid om apps op de achtergrond te laten draaien. Genoeg reden voor de iPhone-gebruikers om te upgraden.

iPhone 4s

Later dan verwacht, verscheen in oktober 2011 de iPhone 4S op de markt. Deze iPhone leek in uiterlijk op de iPhone 4 maar beschikte wel over een aantal vernieuwingen. Zo had de iPhone 4S onder andere een snellere A5-processor, een verbeterde 8-megapixelcamera en was er de mogelijkheid draadloos 720p video’s streamen via Airplay naar je Apple TV. Tegelijkertijd met de iPhone 4S werd ook iOS 5 beschikbaar.

iPhone 5/5S/5C

In 2012 presenteerde Apple de iPhone 5. Deze had nog steeds sterke overeenkomsten met de iPhone 4/4S. Intern was het toestel wel volledig vernieuwd. De 8-megapixel camera beschikte over panoramamodus, een HD-camera voor FaceTime en een snelle A6-processor. In 2013 werden ook de iPhone 5s en de goedkopere iPhone 5C op de markt gebracht. De iPhone 5S werd beter geschikt voor fitness- en sporttoepassingen terwijl de iPhone 5C zich onderscheidde door de lage prijs en de vrolijk gekleurde behuizing. Daarbij was de iPhone 5S het eerste toestel met Touch ID, de welbekende vingerafdrukscanner.

iPhone 6 en 6 Plus

In 2014 kondigt Apple opnieuw twee nieuwe iPhones aan. De iPhone 6 en 6 Plus onderscheiden zich door de grootte van het scherm. Hoewel dit een verschil was, waren ze verder grotendeels gelijk. Ook kregen deze iPhones een NFC-chip, waardoor mobiel betalen met Apple Pay mogelijk werd.

iPhone 6S en 6S Plus

Zoals verwacht kwamen in 2015 de twee nieuwe modellen uit in de ‘S-lijn’ van de iPhones. Deze hadden als grote vernieuwing het 3D Touch-display. Dit maakte het mogelijk voor de iPhone om te registreren hoe hard de gebruiker het scherm indrukte.

iPhone 7 tot iPhone 13

Tussen 2016 en 2021 kwam Apple met steeds nieuwere en betere varianten van de iPhone. Zo kon je bellen onder de douche dankzij de waterdichte iPhone 7, was de iPhone 8 sneller dan ooit dankzij de krachtige Bionic Chipset en werd er op de 10e verjaardag van Apple de iPhone X gelanceerd zonder home-button. Deze iPhone werd opgevolgd door verschillende varianten van de iPhone 11, 12 en 13.

Zoals je leest heeft de iPhone zich in de loop der jaren flink ontwikkelt. Ook lijkt er nog geen einde in zicht betreft de nieuwste functies. Welke functie zou jij graag toevoegen?

Wellicht ook interessant