×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Wat te doen bij waterschade

Het is je vast wel eens overkomen, je gaat naar de wc met je telefoon in je kontzak en PLONS, daar gaat ie. Of je bent lekker aan het scrollen tijdens het eten van je soep en ja hoor, je telefoon heeft ook honger. Wat moet je doen als dit gebeurt en wat zeker niet?

Is je telefoon waterdicht?

De mate van waterdichtheid van je telefoon wordt aangegeven met een IP-certificering. Deze classificatie geeft de mate van bescherming tegen stof en water aan. Het tweede getal van deze certificering geeft aan hoe waterdicht de telefoon is: hoe hoger het getal, hoe beter bestand tegen water. Hoe lang je telefoon het kopje onder volhoudt verschilt per model en staat in de productinformatie.

Let wel op, telefoons zijn in de meeste gevallen niet bestand tegen chloor en zout. Ga dus nooit met je telefoon zwemmen, ook al is deze waterdicht.

PLONS! En nu?

Het verschilt per telefoon, door de mate van waterbestendigheid, welke stappen je moet doorlopen. Over het algemeen zijn onderstaande stappen handig om te volgen:

  1. Schakel je telefoon uit
  2. Verwijder het hoesje
  3. Haal de simkaart en eventuele Micro SD Kaart uit de telefoon
  4. Gebruik papier of een absorberend doekje om de telefoon te drogen
  5. Kom naar ons toe voor reparatie

Wat vooral niet?

Er zijn verschillende handelingen die je vooral niet moet uitvoeren wanneer je telefoon nat is geworden. Deze handelingen kunnen de schade van je telefoon namelijk alleen maar verergeren.

  • Schakel je telefoon niet meer in, dit kan kortsluiting veroorzaken.
  • Het schudden of bewegen van je telefoon kan ervoor zorgen dat het water zich verspreidt. Dit vergroot dus de schade van je telefoon. Echter kan het in sommige gevallen wel nuttig zijn om wat water uit je telefoon te schudden, het is alleen veiliger om dit niet te doen. Dat scheelt ons ook weer reparatiewerkzaamheden.
  • We zien de gekste dingen bij waterschade, mensen zijn in paniek en willen hun telefoon zo snel mogelijk laten drogen. Zonlicht, de magnetron en de verwarming zijn alleen niet de slimste oplossingen hiervoor. Dit kan namelijk zorgen voor oververhitting van andere onderdelen van je telefoon.

Uiteraard staan wij klaar voor alle waterschades die je hebt opgelopen. Van een plons in het zwembad, tot aan het smullen van de soep. Wij zorgen ervoor dat jij weer kan genieten van je telefoon.

Wellicht ook interessant