×
9.6/10 (528 beoordelingen)

Geoptimaliseerd opladen op je iPhone

Met de ‘Batterijconditie’ functie op je iPhone kun je zien wat de conditie en maximale capaciteit van je batterij (nog) is. In dit blog bericht leggen wij uit hoe deze functie werkt.

Wat is geoptimaliseerd opladen?

Als voorbeeld: je laadt jouw iPhone altijd s’nachts op, dan gaat jouw iPhone dit als een vast ritme zien. Jij gaat s’avonds om 23.00 uur naar bed en staat elke dag s’ochtends om 7.00 uur op. Als om 2.00 uur s’nachts de batterij alweer tot 80% is bijgeladen is het niet nodig om meteen door te gaan met druppelladen. Dat kan ook om 5.00 uur s’nachts worden hervat.
Apple maakt gebruik van slimme technieken om deze dagelijkse gewoontes te leren kennen. Zo kijkt je iPhone ook naar je ingestelde wekker.

Nieuwere iPhones hebben een systeem voor batterijbeheer, waarbij wordt gezorgd dat de iPhone zo snel mogelijk tot 80% wordt bijgeladen. Daarna vindt het druppelladen plaats tot 100%. Je batterij is hierdoor beschermd tegen overbelasting, als je iPhone voor een langere tijd aan de oplader hangt. Het is voor het slapen niet meteen nodig om de batterij zo snel mogelijk op 100% te zetten. Slijtage van een batterij gaat sneller als deze gedurende langere tijd tot een maximale capaciteit is volgeladen. De batterij wordt hier als het ware ‘lui’ van.

Heb jij geoptimaliseerd opladen aan staan en wil je het een keertje niet gebruiken (omdat je een onregelmatig ochtendritme hebt of je besluit een keer eerder uit bed te gaan?). Als geoptimaliseerd opladen actief is krijg je een melding op je iPhone scherm in beeld (met een tijd wanneer je iPhone volledig is bijgeladen). Dan kun je zelf aangeven ‘Laad nu op’.

Je kunt gemakkelijk controleren of je deze geoptimaliseerd opladen functie op je iPhone hebt ingesteld:
– Ga naar instellingen – batterij
– Klik op batterijconditie en opladen
– Onderaan staat een schakelaar bij ‘Geoptimaliseerd opladen’

Extra functies geoptimaliseerd opladen iPhone 15 series

Bij de iPhone 15 modellen is er voor geoptimaliseerd opladen een extra optie bijgekomen. Je kan op deze modellen kiezen voor geoptimaliseerd opladen, zodat deze op het laatste gedeelte tot 100% is bijgeladen.
Maar je kunt er ook voor kiezen om de batterij maar tot 80% op te laden. Daarmee gaat je iPhone op een enkele lading wat korter mee, maar je zorgt er wel voor dat de levensduur een stuk langer wordt. Deze optie is dan vooral handig als je nooit onder de 20% uitkomt en vaak een lader tot je beschikking hebt. Zodra de iPhone bij 80% komt, stopt het opladen. Komt het percentage daarna weer tot 75%, dan wordt de accu weer opgeladen tot 80%. In sommige gevallen wordt de batterij alsnog tot 100% opgeladen om een goede indicatie van de batterij status te kunnen geven. Je kunt deze instelling als volgt aanzetten:

– Ga naar instellingen – batterij
– Klik op batterijconditie & opladen – ‘Oplaad optimalisering’
– Kies voor de optie 80% limiet
Als je deze functie aanzet, kun je de batterij van je iPhone alleen nog maar tot 100% bijladen als je deze functie (tijdelijk) uitzet.

Geoptimaliseerd opladen volledig uitschakelen op je iPhone

Heb je een onregelmatig slaap- en waakritme dan is het misschien verstandig om de functie geoptimaliseerd opladen uit te schakelen. Of als je vaak op reis bent en in verschillende tijdzones bent, dan is de functie misschien ook niet heel erg fijn. Je kunt geoptimaliseerd opladen als volgt uitzetten:

– Ga naar instellingen – batterij – batterijconditie en opladen
– Zet de schakelaar uit bij geoptimaliseerd opladen
– De iPhone wordt nu telkens in een keer opgeladen meteen naar 100%

Als je geoptimaliseerd opladen hebt uitgezet kun je alsnog zelf wat doen om de batterij te besparen. Leg je iPhone niet de hele dag aan de oplader, dit maakt de batterij ‘lui’. Gebruik de iPhone en leg ‘m aan de lader als de batterij ongeveer rond de 20% heeft. Laadt de iPhone daarna bij tot ongeveer 80-90% capaciteit. Regelmatig de batterij helemaal leeg laten lopen is iets wat niet nodig is. Een iPhone batterij is een lithium-ion batterij. Het helemaal leeg laten lopen en vol laten lopen is wat dateert van vroegere batterij technologieën.

Echter, heb je de batterij van je iPhone net laten vervangen, omdat je je iPhone 2 keer per dag moest opladen? Dan is het wel aan te raden om je iPhone een paar keer helemaal op te laden en te ontladen. Er zitten namelijk twee breinen in jouw iPhone, het moederbord en een moederbord in de batterij. Deze moeten weer even op elkaar in leren, zodat de iPhone weet dat er een nieuwe batterij in jouw iPhone zit en nu weer de volledige 100% batterij capaciteit heeft. Wil je de batterij van je iPhone laten vervangen, kijk hier dan snel voor onze actuele reparatieprijzen! 

Wellicht ook interessant