×
9.6/10 (474 beoordelingen)

Een dezelfde oplader voor alle telefoons, ook iPhone USB-C

Het nieuws doet al een tijdje de rondte; nieuwe smartphones, tablets, laptops en andere apparaten moeten vanaf eind 2024 via USB-C zijn op te laden. In de Europese unie wordt USB-C verplicht voor het opladen van smartphones, tablets, oortjes, laptops en vele andere handige gadgets. Omdat laptops veel meer stroom nodig hebben dan bijvoorbeeld het opladen van een telefoon, krijgen laptopfabrikanten nog wat langer de tijd om de switch te maken. Voor o.a. smartphones en tablets gaan de regels wel in vanaf eind 2024.

Voor welke apparaten gaan de regels gelden? IRepair4u IRP Onafhankelijk Repair Provider

Voor alle kleine en middelgrote elektronische (draagbare) apparaten zoals smartphones, tablets, laptops, hoofdtelefoons, e-readers, toetsenborden, muizen etc. gaat de USB-C regeling gelden. In de afgelopen jaren hebben de meeste Android apparaten en tal van andere gadgets al een USB-C poort gekregen.

De eerste iPhone met USB-C aansluiting

Deze maatregel zorgt ervoor dat Apple nu de eerste smartphones gaat uitrusten met USB-C poorten. De vraag is; wanneer gaat Apple dit uitvoeren? Mogelijk gebeurt dit al voor de officiële termijn in najaar 2024 bij het uitbrengen van de iPhone 15 (naar verwachting september 2023). Apple heeft al wel een aantal iPad’s en MacBook’s op de markt gebracht met een USB-C aansluiting, daardoor heeft Apple al kunnen proef draaien. De huidige iPhones en oplaaddoosjes voor de AirPods werken nu allemaal nog met de welbekende lightning aansluiting.

Wat zijn de voordelen van dezelfde laadpoort in alle apparaten?

Een van de grootste voordelen is dat jij als klant minder vaak een nieuwe kabel of stekker bij een nieuw apparaat hoeft te kopen. Naast de USB-C laadkabel, wil de Europese Commisie ook een lijn trekken voor een en dezelfde snel lader.

Draadloos opladen

De meeste smartphones zijn ook draadloos oplaadbaar. Maar de fabrikanten gebruiken daarvoor verschillende standaarden. Naast de USB-C oplaadpoort, wil de Europese Commissie ook een oplossing voor draadloos opladen harmoniseren. Er gaan al een tijd geruchten dat Apple ervoor gaat kiezen om iPhones alleen nog draadloos te laten opladen. To be continued…

Wellicht ook interessant