×
9.6/10 (528 beoordelingen)

Extra digitale simkaart in je iPhone, het kan met eSIM!

De meest recente iPhone’s beschikken over een dualsim functie; super handig! Zo heb je naast de normale simkaartslot ook een eSIM, waarmee je een tweede telefoonnummer kunt toevoegen. Een eSIM is een elektronische simkaart in een van jouw Apple toestellen.iPhone eSIM iOS13

Wat is een eSIM?

eSIM is een ingebouwde chipkaart voor smartphones, tablets en andere kleine apparaten zoals een smartwatch. eSIM dient als vervanging voor niet fysieke simkaarten. In principe is de dual sim een ingebouwde SIM-chip die standaard is geïnstalleerd in je toestel. Een eSIM werkt met netwerken van meerdere providers (let op: in Nederland zijn dit op dit moment alleen T-Mobile en Simyo) waardoor je gemakkelijker van provider kunt wisselen. De eSIM wordt vaak gebruikt in combinatie met een fysieke simkaart. In de nieuwste iPhones (zie lijst hier onder welke eSIM ondersteunen) kun je daardoor twee telefoonnummers op 1 toestel gebruiken. Een telefoon nummer via jouw fysieke sim kaartje en het andere nummer via de eSIM.

Welke iPhones hebben de eSIM mogelijkheid?

 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11
 • iPhone XS Max
 • iPhone XS
 • iPhone XR

eSIM instellen iPhone

Dualsim eSIM op de iPhone gebruiken

De optie eSIM werkt alleen bij bepaalde providers. Helaas doen nog niet alle providers in Nederland hieraan mee. Heb je bijvoorbeeld een vakantiehuisje in een bepaald land welke eSIM accepteert of als je een wereldreis maakt en geen lokaal simkaartje wilt regelen biedt dit echt uitkomst. Zo hoef je niet meer van simkaart te wisselen als je meerdere landen bezoekt en eventjes wilt internetten. Zo kun je bijvoorbeeld een data bundel afsluiten bij een internationale provider zoals Truphone en je bent meteen online zodra je het vliegtuig uitstapt. Het is wel iets duurder dan een lokaal simkaart, maar het scheelt veel gedoe.

Een groot voordeel van de eSIM in het buitenland is dat je je eigen nummer kunt blijven gebruiken via de eSIM i.c.m. een fysieke simkaart van een lokale aanbieder. Zo blijf je bereikbaar op je eigen nummer via de elektronische simkaart maar verbruik je data via de fysieke lokale simkaart.

Apple SIM

De naam Apple SIM en eSIM worden naast elkaar gebruikt. Alle toestellen met de dual sim functie beschikken dus ook over een geïntegreerde Apple SIM. Daarnaast zijn er nog een aantal Apple toestellen die wél een Apple SIM hebben of er geschikt voor zijn, maar welke de e SIM niet ondersteunen. Dit zijn voornamelijk iPads.

Zie het overzicht hieronder:

 • iPad Pro 2017 (10.5 inch en 12.9 inch)
 • iPad Pro 2016 (9.7 inch)

En deze modellen zijn compatible met Apple SIM:

 • iPad Pro 2015 (12.9 inch)
 • iPad Air 2
 • iPad 2018
 • iPad 2017
 • iPad Mini 4
 • iPad Mini 3

iPhone eSIM aanbiedersDe Apple SIM is de voorloper van eSIM. Het is een fysieke simkaart die vrijwel op dezelfde wijze werkt als een elektronische simkaart. Sommige recente iPads bevatten al een ingebouwde Apple SIM, waardoor het in feite nauwelijks verschilt met de eSIM. Bij oudere iPads kun je zelf een Apple SIM plaatsen. Dit is een plastic simkaartje welke je bij een Apple Store kunt halen. Vervolgens kun je een data-abonnement afsluiten bij een van de partners waar Apple mee samenwerkt, bij GigSky of Truphone -> dit zijn internationale aanbieders.

Apple introduceerde in 2014 gelijktijdig met de iPad Air 2 de Apple simkaart. Aanvankelijk ging het om een losse simkaart, die in bepaalde landen werd meegeleverd bij de 4G modellen iPad. Sinds de iPad Pro 9.7 inch (2016) is de Apple SIM ingebouwd in de 4G modellen. Oorspronkelijk was het plan dat je gemakkelijk van aanbieder kunt wisselen, maar dit is nog niet gerealiseerd. Dat komt omdat weinig providers meedoen omdat de prijzen van de databundels vrij hoog zijn.

Met iOS13 kun je met beide telefoonnummers personen bellen en gebeld worden, ook via FaceTime, sms en iMessage berichten versturen en ontvangen. Echter kun je maar met een iPhone mobiel datanetwerk tegelijkertijd gebruiken.

Kan ik ook twee WhatsApp accounts gebruiken?

Let op: het is helaas nog niet mogelijk om twee WhatsApp accounts aan te maken op 1 iPhone met twee verschillende telefoonnummers.

Lees hier alles op de website van Apple over het instellen van eSIM op jouw iPhone

Wellicht ook interessant