×
9.6/10 (474 beoordelingen)

Het verschil tussen AMOLED en LCD

Je beeldscherm is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van je telefoon. De meeste toestellen beschikken over een LCD scherm óf een AMOLED scherm. Wat is nu het verschil tussen een AMOLED en LCD scherm? Het grootste verschil tussen beide schermen is gelegen in de techniek. Uiteraard zorgt het technische verschil voor verschillen in het beeld. Het is moeilijk te zeggen welk scherm het beste is, dat is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

AMOLED en LCD schermen

LCD scherm

De pixels in een LCD scherm maken gebruik van licht achter het scherm om alles zichtbaar te maken, het zogenaamde backlight. Het backlight zorgt ervoor dat alle pixels in het scherm licht ontvangen, de pixels laten vervolgens zelf de juiste kleur zien. In het geval slechts één pixel licht nodig heeft om een kleur af te geven ontvangen alle pixels in het beeldscherm licht van het backlight. Hierdoor is zwart op een LCD scherm nooit écht helemaal zwart.

De kleuren op een LCD scherm worden in een vergelijking met een AMOLED scherm over het algemeen wel als natuurlijker ervaren.

AMOLED scherm

Een AMOLED scherm bevat kleine ledjes die elk hun eigen licht uitzenden. Bij een AMOLED scherm kunnen een aantal pixels een bepaalde kleur weergeven terwijl andere pixels helemaal uitstaan en daardoor zorgen voor een écht zwarte kleur. Van AMOLED schermen is bekend dat ze over het algemeen meer levendige kleuren hebben. Het beeld op een AMOLED scherm is helderder dan het beeld op een LCD scherm. Met name in feller verlichte omgevingen kun je dit goed merken.

De ledjes in een AMOLED scherm zijn in staat super snel te reageren.  Hierdoor worden snel bewegende beelden vloeiend weergegeven. Uiteraard is dit bijzonder fijn bij het spelen van games en het kijken van films. AMOLED en LCD schermen verschillen

Van AMOLED naar super AMOLED

De super AMOLED schermen vormen de verbeterde versie van de AMOLED schermen. Het belangrijkste verschil tussen een AMOLED scherm en een super AMOLED scherm is dat het touchscreen bij dit laatste scherm in het beeldscherm verwerkt zit. Bij een gewoon AMOLED scherm is het touchscreen laag in het scherm geplaatst.

Een LCD scherm of AMOLED scherm?

AMOLED schermen zorgen absoluut voor een verbeterde beeldkwaliteit op je smartphone of tablet. Bij AMOLED schermen ervaar je een beter contrast tussen lichte kleuren en donkere kleuren. Dit komt o.a. doordat de pixels bij een AMOLED scherm helemaal uitgeschakeld kunnen worden waardoor ze een echte zwarte kleur weergeven.

Het nadeel van een AMOLED scherm is het risico dat je loopt op “burn-in”. Dit betekent dat een bepaald voorwerp in het scherm kan branden als je deze te lang op je scherm laat staan.

Uiteraard is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of je liever naar natuurgetrouwe of levendige kleuren kijkt. Beide schermen geven een goede beeldweergave onder alle kijkhoeken. AMOLED schermen verbruiken tot slot een stuk minder energie dan LCD schermen maar zijn wel een stuk duurder dan LCD schermen. Doordat de AMOLED schermen een stuk minder energie gebruiken, gaat de batterij van je device ook langer mee.

Wellicht ook interessant