×
9.6/10 (498 beoordelingen)

IPhone en toegangscode gestolen?

Vroeger riepen de boeven: ‘Je geld of je leven’. Tegenwoordig is alles anders: ze stelen je telefoon en ze hébben je leven. Kijk maar eens op je telefoon: alles staat erop. Van je bankgegevens tot je sociale leven en scrol even door je foto’s. Wat kun je aflezen uit de galerij? Al je voorkeuren, plaatsen waar je graag komt, wie je kent en dus: wie je bent.

Kans dat iemand mee kan kijken

Natuurlijk is jouw telefoon beveiligd met een password of code maar wees eens eerlijk: hoe vaak open je die als je in een sociale setting bent? In de kroeg, een restaurant, de sportschool of op je werk. En hoe groot is de kans dat iemand kan meekijken? Je moet er toch niet aan denken dat je telefoon gestolen wordt en iemand je inloggegevens al heeft. Met een paar drukken op de knop ben jij letterlijk je identiteit kwijt. Apple staat niet toe dat je opnieuw toegang krijgt tot een gestolen account. Voordat jij je IPhone als gestolen kunt aanmerken, zijn de dieven er al met je gegevens vandoor en heb jij het nakijken.

Diefstal

De meest onschuldige vorm van diefstal is wanneer de criminelen rustig je toegangscode afkijken en daarna je toestel zakkenrollen. Het wordt al heftiger als je onder bedreiging je toestel af moet geven met de daarbij behorende codes en laten we het al helemaal niet hebben over het trauma dat je oploopt als je gedrogeerd wordt om bij je toestel te kunnen komen.

Beveiligingstip

Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je telefoon. Apple helpt je daarbij door de beveiliging goed te regelen. Toch kun je altijd méér doen. Je kunt bijvoorbeeld de ‘recovery key’ instellen, vóórdat mensen met verkeerde bedoelingen dat kunnen doen. We leggen even uit hoe het werkt:
-Ga naar Settings > je naam > password & security, klik op recovery key en verzet het schuifje om het aan te zetten, Klik dan op Use recovery key en toets de toegangscode in. Bewaar die code op een veilige plek. Hoeven we niet bij te zeggen dat die een beetje cryptisch opgeslagen moet worden, bij voorkeur niet op hetzelfde toestel, toch?

-Je kunt ook nog je Face ID koppelen aan een password, zodat in het geval van drugs, de bad guys niet in je toestel kunnen, simpelweg omdat ze je code niet weten. Ga hiervoor in Settings naar Attention Detection for Face ID en zet Face ID & Passcode aan.

Zoek mijn IPhone en Apple Pay

Mocht je telefoon gestolen zijn, dan helpt het als je de ‘Zoek-mijn-IPhone-functie’ hebt aangezet. Vanaf een vast computer of laptop kun je je toestel traceren. Bel meteen je bank als je ‘Apple Pay’ geactiveerd hebt op je IPhone. De bank kan die functie direct uitzetten zodat de criminelen niet bij je zuurverdiende geld kunnen en op jouw kosten boodschappen kunnen doen.

Voorkomen is beter dan genezen; zoals je gelezen hebt, zijn er manieren om je toestel te beveiligen. Helemaal te voorkomen is het niet, dat types met verkeerde bedoelingen er met je gegevens vandoor gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Doe je voordeel met deze informatie. Je weet ons te vinden, als wij nog iets voor je kunnen doen op het gebied van veiligheid.

Wellicht ook interessant