×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Je familie toegang geven tot jouw iPhone bij ongeval of overlijden

Je wordt ziek, je raakt bewusteloos of in het ergste geval overlijd je. We denken er niet graag over na, maar wat als jou iets overkomt waardoor je zelf je iPhone niet meer kan ontgrendelen? Dan is het misschien wel van belang dat jouw familie toegang krijgt tot jouw iPhone. Denk aan wachtwoorden, sociale media accounts en meer. In deze blog lees je meer over de nieuwe functie erfeniscontact.

Functie erfeniscontact

Apple heeft sinds iOS 15.2 een nieuwe functie ontworpen voor wanneer een Apple-gebruiker overlijdt. Deze nieuwe functie heet erfeniscontact (Digital Legacy). Dankzij deze functie kun je een vertrouwd contactpersoon instellen in iCloud. Deze persoon krijgt toegang tot jouw data op het moment dat je bent overleden. Deze persoon kan inloggen bij Apple en moet een geldige kopie van de overlijdensakte uploaden. Wanneer Apple de overlijdensakte heeft gecontroleerd krijgt deze contactpersoon toegang tot de iCloud-data zoals notities, e-mail, foto’s en video’s. In tegenstelling tot de hiervoor genoemde toegang, krijgen zij geen toegang tot creditcards en andere financiële details.

Erfeniscontacten instellen voor je Apple ID

Je kunt een of meerdere erfeniscontacten instellen voor je Apple ID. Hiervoor moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt iOS 15.2, iPadOS 15.2, macOS Monterey 12.1 of nieuwer op een iPhone, iPad of Mac geïnstalleerd
  • Tweefactor-authenticatie voor je Apple ID staat aan
  • Je bent ouder dan 16 jaar

Het is mogelijk om ieder persoon aan te wijzen als erfeniscontact. Deze persoon moet wel ouder zijn dan 16 jaar. Het is niet vereist dat dit contact een Apple ID of Apple-apparaat heeft.

Hoe stel je een erfeniscontact in:

  1. Ga op je iPhone, iPad of iPod touch naar Instellingen > je naam.
  2. Tik op Wachtwoord en beveiliging.
  3. Kies de optie Erfeniscontact
  4. Tik op de knop Voeg erfeniscontact toe om iemand toe te wijzen.

Toegangssleutel

Wanneer je toegang tot het toestel van de overledene wilt, heb je meer nodig dan alleen de overlijdensakte. Om toegang te krijgen tot het account van de overleden persoon is het van belang dat je een speciale toegangssleutel hebt. Deze verstuur je naar de persoon die je aanwijst als erfeniscontact. Deze toegangssleutel is nodig samen met de overlijdensakte om toegang te krijgen tot het account.

Toegangssleutel aanvragen bij overlijden

Je kunt na het uitnodigen van de aangewezen persoon een automatisch bericht verzenden in de Berichten-app. Op het moment dat dit verzoek wordt geaccepteerd krijgt diegene de toegangssleutel in zijn of haar Apple-ID. Let op! Deze persoon moet ook iOS 15.2 of nieuwer hebben.

Heeft diegene geen Apple-apparaat? Dan is het mogelijk om een kopie te versturen van de toegangssleutel. Via de instellingen van ‘erfeniscontact’ kun je deze toegangssleutel bekijken en een kopie uitprinten om deze aan de aangewezen persoon te geven. Een tip van Apple is dan ook om altijd een kopie te printen om deze bij te voegen bij je belangrijke documenten voor nalatenschap.

Welke gegevens krijg ik via erfeniscontact?

Dankzij erfeniscontact is er de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de gegevens die in iCloud staan. Je hebt dus geen toegang tot de gegevens die alleen lokaal op het toestel zijn opgeslagen.

Deze gegevens van de overleden persoon zijn tot je beschikking: iCloud-foto’s, notities, mail, contacten, agenda, herinneringen, berichten in iCloud, gesprekgeschiedenis telefoon, bestanden in iCloud Drive, gezondheidsdata, gesproken memo’s, safari-bladwijzers en -leeslijst en iCloud-reservekopie.

Stel je erfeniscontact in!

Misschien had je nog nooit eerder stilgestaan bij waar je data belandt op het moment dat je komt te overlijden. Het is dan ook een minder leuke gedachte, maar wel een belangrijke. Dankzij deze nieuwe functie heb je zelf de controle over wat er met jouw data gebeurt en bij wie dit terecht komt.

Wellicht ook interessant