×
9.6/10 (474 beoordelingen)

Mijn iPhone is oververhit, wat nu? Help!

Op donderdag 25 juli 2019 hebben wij in Nederland op vele plekken geschiedenis geschreven. Het warmterecord is met maar liefst 40,7 graden Celsius, de hoogst gemeten temperatuur sinds 1901. Deze temperaturen zijn niet goed voor mens, dier, natuur en ook zeke niet voor je gadgets. Je iPhone of iPad presteert het beste tussen de 0 en 35 graden Celsius. Bij hogere temperaturen kun je de melding krijgen op het scherm: de iPhone of iPad moet afkoelen. In dit blog bericht geven wij jou de beste tips tegen een iPhone met oververhitting, hoe je dit kunt voorkomen of vervolgens het beste kunt doen (zeker niet in het water leggen ;-)).

Schadelijk voor de batterij iPhone oververhit

Gebruik je je iPhone voor lange tijd in hoge temperaturen, dan is het schadelijk voor de batterij. Je iPhone gaat hierdoor niet kapot, maar in de loop der tijd merk je wel dat de conditie van de batterij achteruit loopt. Bij een te hoge temperatuur kan er een melding op het scherm verschijnen: iPhone is oververhit. Koel eerst af voordat je de iPhone verder kunt gebruiken’. Als het continue 40 graden buiten is, is het uiteraard erg lastig om de telefoon af te laten koelen. Leg je iPhone bijv. in een donker plekje in huis neer. Soms is de flitsfunctie tijdelijk niet te gebruiken.

Het afkoelen duurt eventjes. Zodra je iPhone weer voldoende is afgekoeld kun je er weer gebruik van maken.

Oorzaken iPhone oververhit

Een oververhitte iPhone kan door verschillende oorzaken ontstaan:

 • Je laat de iPhone in de felle zon liggen. Als je op een terrasje zit of aan het stand is het lastig om de telefoon in de schaduw te leggen. De temperaturen kunnen hier snel oplopen tot boven de 35 graden.
 • iPhone ligt in een gesloten ruimte zoals een auto. Bij een felle zon kan de temperatuur snel oplopen in een kleine afgesloten ruimte. Door het glas van bijv. een auto ontstaat er een broeikaseffect.
 • iPhone in een afgesloten hoesje. Het hoesje houdt de hitte vast, vooral bij een hoesje met een dikke beschermlaag kan de iPhone moeilijk zijn hitte kwijt. Haal het hoesje er eventjes af zodat de iPhone beter af kan koelen.
 • Veel apps open hebt staan. Sluit je apps nooit af, dan blijven de apps continue op de achtergrond draaien. Zoals de camera app en een navigatie app zorgen ervoor dat bijv. de GPS blijft draaien op de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de batterij harder moet werken.
 • Opladen met een defecte of niet gecertificeerde oplader. Vooral bij goedkope kabels en opladers kan de iPhone erg heet worden tijdens het opladen. Kies liever voor een originele oplaadkabel en adapter of van een gecertificeerd merk.

Een oververhitte iPhone hoeft niet altijd te komen door een warme omgeving. Ook onder normale omstandigheden kan een iPhone warm of heet aanvoelen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je gegevens aan het omzetten bent naar je nieuwe iPhone. Hierbij lijkt het ook of de iPhone oververhit raakt, maar meestal kan dit weinig kwaad.

Oververhitte iPhone Wat gebeurt er precies als je iPhone oververhit raakt?

Zodra de iPhone te heet wordt, verschijnt er een melding op het scherm van je iPhone met de tekst ‘ Temperatuur’ en een instructie hoe je de iPhone kunt afkoelen. Hierbij kun je de iPhone even niet meer gebruiken. Tijdens deze afkoelingsperiode gebeuren de volgende stappen:

 • Het scherm van je iPhone wordt zwart. Als je je iPhone als navigatie gebruikt verschijnt er een melding over de kaart heen.
 • Je kunt je iPhone tijdelijk niet opladen of de iPhone wordt heel traag opgeladen.
 • De draadloze functies zoals bellen, smsen en WiFi worden tijdelijk uitgeschakeld. Hierdoor kan het zijn dat je in de periode van het afkoelen even niet bereikbaar bent.
 • Je kunt de camera en de flitser tijdelijk niet gebruiken.

Wat te doen om je iPhone af te koelen?

Krijg je de temperatuurmelding zoals de afbeelding te zien, dan zit er niks anders op dan de iPhone even met rust te laten om te laten afkoelen. De oplossingen om je iPhone te laten afkoelen zijn vrij simpel.

 • Schakel de iPhone eventjes helemaal uit. Er zijn dan geen apps meer op de achtergrond actie en heeft de iPhone rustig de tijd om af te koelen. Check na ca. 20 minuten of het probleem is opgelost.
 • Leg de iPhone in een koele ruimte of op een donkere plaats. Zo kan de hitte beter ontsnappen.
 • Als je de iPhone niet uit kan zetten, zorg er dan voor dat je de GPS, Bluetooth, WiFi, Mobiel netwerk e.d. even uitschakelt. Deze apps zijn enorme batterijvreters. Of zet de iPhone in vliegtuigstand, deze stand zet bovenstaande apps meteen uit.
 • Gebruik je de iPhone veel in de auto, bevestig je iPhone in de telefoonhouder zodat de ventilatie van je auto de iPhone afkoelt.
 • Ga tijdelijk geen spelletjes spelen, dit geeft extra belasting aan de processor.

Je hoeft niet bang te zijn dat er schade aan je iPhone optreedt als je deze melding in beeld krijgt. Dit is een automatische maatregel welke Apple heeft ingebouwd om te voorkomen dat er blijvende schade optreedt. Alleen als de iPhone vaak en lang wordt blootgesteld aan warme temperaturen, kan dit de conditie van de batterij verminderen.

Afkoelingsperiode iPhone

De afkoelingsperiode duurt ongeveer een kwartiertje en is niets om je zorgen over te maken. Los van het ongemak dat je je iPhone even niet kunt gebruiken moet je gewoon rustig afwachten en de iPhone op een schaduwrijke en koele plek neerleggen (in de koelkast is niet nodig ;-)).

Mocht je iPhone toe zijn aan een nieuwe batterij, dan kun je bij IRepair4u terecht voor een nieuwe batterij. Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Wellicht ook interessant