×
9.6/10 (528 beoordelingen)

Nieuw in iOS 13: donkere modus iPhone (dark mode)

Sinds iOS 13 in september 2019 is uitgebracht zijn er vele nieuwe features beschikbaar gekomen, zoals de donkere modus iPhone of iPad. Deze fijne feature is bijvoorbeeld ideaal als je je telefoon veel s’avonds gebruikt of om batterij te besparen.

Donkere modus iPhone of iPad gemakkelijk in te stelleniOS 13 iPhone donkere modus

Apple heeft ervoor gekozen om de dark modus niet als grijs uit te brengen maar echt diepzwart. Als je een iPhone met een OLED scherm hebt (zoals de iPhone XS en iPhone 11 Pro) merk je dit erg goed.

Het inschakelen van de donkere modus iPhone gaat als volgt:

Ga naar instellingen – Beeldscherm en helderheid. Hierbij kun je handmatig switchen of het automatisch van de modus laten wisselen op basis van bijvoorbeeld zonsopgang en zonsondergang. Daarnaast is een handmatig tijdschema instellen ook mogelijk.

Standaard iOS apps

Bij alle standaard iOS apps wordt de donkere modus automatisch gebruikt. Denk hierbij aan de muziek-app of de kaarten-app. De donkere modus bij kaarten is erg fijn tijdens het auto rijden als het buiten donker is. Bij deze app kiest Apple niet voor de volledige diepzwarte versie van de app, maar voor donkergrijs. De felgekleurde OV-markeringen en andere wegen vallen hierdoor goed op.

In de loop der tijd worden ook andere apps ook in de donkere modus iPhone verder ontworpen. Dit zijn apps van andere partijen. Zo kun je sinds kort Instagram ook in de donkere modus gebruiken, erg fijn als je s’avonds nog even in bed door je tijdlijn aan het swipen bent.

Batterijbesparing met donkere modus iPhone

Bij een iPhone met een OLED scherm merk je verschil in batterijpercentage door het gebruik van de donkere modus iPhone of iPad. Een OLED scherm is gemonteerd op een iPhone X, XS (Max), iPhone 11 Pro (Max). Een iPhone 11, XR, iPhone 8 of ouder merk je dit niet.

Bij een OLED scherm geven alle individuele (subpixels) al dan niet licht en is er dus minder licht nodig. Dit kost dus minder energie van de accu.

Bijvoorbeeld: de iPhone 11 werkt met een LCD scherm. Een LCD scherm werkt door middel van een backlight en deze geeft over het hele scherm evenveel (achtergrond)licht. Bij een LCD scherm kun je alleen de helderheid omlaag zetten om batterij te besparen. Bij een LCD scherm maakt het dus niet uit of je wel of geen donkere modus iPhone gebruikt om batterij te besparen.

Heb je jouw iPhone XS of iPhone 11 Pro laten vallen? Geen nood IRepair4u maakt het razendsnel voor je!

Wellicht ook interessant