×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Wanneer kan ik het beste mijn telefoon opladen?

IRepair4u krijgt vaak de vraag: “Wanneer kan ik het beste mijn telefoon opladen? Is dat s’nachts of overdag? Dit mag van ons beiden, zolang je tijdens het opladen een originele of MFI oplader gebruikt (uitleg zie verder in dit blog bericht). Mag ik mijn telefoon na 100% nog aan de oplader laten zitten?” Een veelvoorkomende vraag, dat snappen wij! Waarschijnlijk zie je op de ene website het ene staan en op een andere site het tegenovergestelde.

Lithium-ion accu’s iPhone opladen iOS 13

De accu’s van mobiele telefoons zijn door de jaren heen steeds beter geworden. Zo is de levensduur van een batterij langer geworden. Door velen wordt gedacht dat je een keer in de zoveel laad cyclussen je batterij helemaal moet laten leeglopen, om zo de accu te resetten. Omdat smartphones tegenwoordig een lithium-ion batterij hebben is dit helemaal niet nodig. Het maakt ook niet uit tot hoever je de batterij oplaadt. Mocht de batterij bijna leeg zijn en je moet even snel een boodschap doen, de batterij opladen 10 minuten kan echt geen kwaad. Het is dus echt niet nodig dat je de batterij perse tot 100% moet opladen (uiteraard op de langere termijn is dit wel beter voor je batterij). De lithium-ion batterij werkt op basis van laadcycli. Dit houdt in dat een laadcyclus is doorlopen wanneer de batterijcapaciteit een keer voor 100% is opgeladen. Bijvoorbeeld: je legt je telefoon s ‘middags met 0% batterij aan de oplader en haalt je telefoon weer van het stroom met 50%. En je legt je telefoon in de avond aan de lader van 50% tot 100% dan geldt dit pas als één laadcycli. Dit is dus ongeacht het aantal keer dat je telefoon tussendoor aan de oplader heeft gelegen.

Telefoon te lang aan de oplader

Daarnaast krijgen wij vaak de vraag: “Is het schadelijk als mijn smartphone te lang aan de oplader ligt”? In principe niet! Smartphone opladers, zoals een iPhone oplader zijn erg slim, een iPhone oplader (mits origineel of met MFI licentie) sluit zelf de stroomtoevoer af wanneer de batterij 100% is opgeladen. Sinds iOS13 kun je via instellingen ook ‘druppel opladen’ inschakelen. Hierbij houdt je telefoon zelf bij hoe laat je je telefoon altijd aan de oplader legt en wanneer je ‘m weer van het stroom afhaalt. Zodra je telefoon deze cycli herkent wordt de laatste 20% langzaam bijgeladen.

Voorbeeld: leg je normaal rond 22.30 uur je telefoon aan de lader en sta je rond 07.00 uur weer op? Door het ritme wat je telefoon opslaat wordt je batterij geleidelijke opgeladen. Zo kun je dus met een gerust hart je telefoon de hele nacht aan de oplader laten liggen (uiteraard wel een originele oplader of met MFI licentie). Wanneer je gebruik maakt van een onofficiële oplader, kan het zijn dat hier de ‘stop’ niet op zit. In dat geval raden wij het gebruik van deze oplader af, hierdoor kan je telefoon wel overbeladen raken.

Laatste snufjes om je telefoon snel op te laden

Wil je je telefoon graag snel even flink wat stroom geven in een korte tijd? De nieuwste iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max worden standaard geleverd met een 18W snel lader met USB C. Is je telefoon bijna leeg, leg ‘m aan deze lader en na een half uur is je telefoon alweer 50% opgeladen. De snel laadfunctie werkt ook op een iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone SE. Echter krijgen deze telefoons de standaard 5W oplader meegeleverd.

Piekprestaties iPhoneIs mijn batterij nog goed?

“Ik merk de laatste tijd dat de batterij erg snel leeg is van mijn telefoon”. Wist je dat je de batterij capaciteit van je iPhone zelf erg gemakkelijk kunt controleren? Je kunt dit doen via Instellingen – Batterij – Batterij capaciteit. Als je batterij capaciteit 80% of lager aangeeft merk je dat je iPhone langzamer wordt, sneller leeg raakt of spontaan bij een bepaalde batterij percentage uitvalt. Bij deze melding geeft je telefoon zelf waarschijnlijk al aan: Reparatie.

Staat je batterij capaciteit nog op 91%, maar merk je dat je batterij nog snel leeg is? Controleer de piekprestaties, deze staat onder de batterij capaciteit aangegeven. Heb je hier de melding staan: Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde piekstroom niet kon leveren… Als je telefoon deze melding geeft is de batterij ook aan vervanging toe.

Op zoek naar een iPhone batterij vervangen? Bel of mail ons gerust, vaak kunnen wij je dezelfde dag nog helpen en een nieuwe iPhone batterij in je iPhone plaatsen!

Wellicht ook interessant