×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Wat doet draadloos opladen met mijn smartphone batterij?

Kabeltje hier, kabeltje daar – vroeger had je voor ieder apparaat wel een aparte oplader nodig. Aan het begin van iedere vakantie was het dan ook even stressen om te zorgen dat je de juiste kabels in je koffer had. Stel je voor dat je je telefoon niet kon opladen! Naast het feit dat opladers steeds universeler worden is er nog een oplossing die een eind aan kabelstress moet maken: de draadloze oplader. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor je smartphone?

Wat is draadloos opladen?

Anno 2021 is veel apparatuur verbonden met elkaar met of zonder kabelaansluiting. Zo is het dan ook mogelijk om je smartphone draadloos op te laden. Met draadloos opladen wordt door middel van een magnetisch veld energie vanuit een energiebron naar de smartphone getransporteerd. De smartphone wordt opgeladen zodra deze op een speciale draadloze oplader wordt gelegd.

Wat gebeurt er tijdens het draadloos opladen met mijn batterij?

Tijdens het opladen wordt het metaal in de smartphone en daardoor indirect ook de batterij van de smartphone verwarmd door het magnetische veld wat wordt gecreëerd. De ideale situatie waarbij een batterij nauwelijks zal worden beschadigd is tussen de 20 en 40 graden. Door het verwarmende effect van het magnetisch veld kan het zo zijn dat de batterij warmer wordt dan 40 graden en de ideale situatie niet altijd kan worden nageleefd. Wanneer de batterij van de smartphone warmer wordt dan de ideale temperatuur zal deze beschadigd raken. Probeer er dan ook altijd voor te zorgen dat je smartphone genoeg ruimte heeft om op te laden zodat de ideale temperatuur gewaarborgd blijft. Naast het feit dat de batterij niet altijd optimaal benut wordt duurt het opladen ook iets langer dan het opladen met een kabel. Daarnaast is het ook lastiger om je smartphone te gebruiken en tegelijk op te laden.

Positieve aspecten van draadloos opladen:

Natuurlijk zijn er ook positieve bijkomstigheden. Zo heb je een universele oplader die gebruikt kan worden voor iedere smartphone. Ook zal de USB poort minder snel slijten doordat deze niet gebruikt zal worden. Verder heb je ook nooit meer last van kabeltjes die kapot gaan en vervangen moeten worden.

Draadloos opladen VS andere alternatieven:

Er zijn veel voor- en nadelen met betrekking tot draadloos opladen die hiervoor al zijn benoemd. Mocht je toch een ander alternatief zoeken waarbij je geen gebruik maakt van de traditionele oplader of draadloze oplader dan hebben wij de volgende alternatieven voor jou:

  • Schaf een powerbank aan. Met de powerbank heb je geen vast stopcontact nodig en kun je toch onderweg makkelijk en snel je smartphone opladen.
  • Koop een extra batterij voor in je smartphone. Deze optie is alleen geschikt voor smartphones waarbij de batterij te vervangen is. De extra batterij voorziet je meteen na het wisselen van een volle batterij waar je meteen mee aan de slag kunt.
  • Koop een langere kabel. Je hebt nog steeds een stopcontact nodig maar hebt wel meer bewegingsruimte.

Al met al zijn er veel verschillende manieren om je smartphone op te laden met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Nu is het ook nog zo dat de manier van opladen moet passen bij jouw eigen levensstijl. Zo zijn opladers met een kabel makkelijker mee te nemen dan draadloze opladers en daardoor bijvoorbeeld geschikter voor personen die zich veel op een vaste plek bevinden. Experimenteer met verschillende opties en ervaar zelf wat jou perfecte match is!

Wellicht ook interessant