×
9.6/10 (498 beoordelingen)

Werkt de Coronamelder app op mijn telefoon?

Vanaf zaterdag 10 oktober kan iedereen met een geschikte smartphone de Coronamelder app downloaden. Als je positief test op het Corona virus, kan iedereen bij wie je langer dan 15 minuten in de buurt bent geweest op de hoogte worden gesteld. Je krijgt dan het advies om 10 dagen in quarantaine te gaan of je bij klachten te laten testen.

De CoronaMelder app was half augustus al klaar, maar een wet om het gebruik van de app te regelen moest nog door de Eerste Kamer worden goed gekeurd. Dat gebeurde dinsdag 6 oktober.

Is mijn telefoon geschikt voor de Coronamelder app?

Coronamelder appDe Coronamelder werkt op iPhones met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 kan geïnstalleerd worden vanaf de iPhone 6S, iPhone SE en nieuwer. Let op: heb je een iPhone 6, iPhone 5S of een oudere iPhone, helaas is het niet mogelijk om de Coronamelder app op jouw telefoon te installeren. De iPhone 6 en iPhone 5S gaan maar tot besturingssysteem iOS 12.

Heb je een Android toestel (zoals een Samsung, OnePlus of Sony)? De Coronamelder app werkt op de meeste Android telefoons met Android 6 of nieuwer. Heb je een Samsung S6 of Samsung A3 of A5 2016 of nieuwer, dan zou de Coronamelder app moeten werken.

Apple en Google hebben hun besturingssystemen aangepast zodat de Coronamelder app kan werken met Bluetooth Low Energy. Dit zorgt ervoor dat de batterij van je iPhone of Android toestel weinig stroom verbruikt. Door Bluetooth Low Energy belast de app zo min mogelijk de batterij van je telefoon. Hoeveel procent van je batterij de app precies gebruikt, verschilt per telefoon.

Hoe download ik de Coronamelder app?

Heb je een Apple iPhone welke geschikt is voor de Coronamelder app? Zorg ervoor dat je de laatste software updates hebt aanstaan, zodat je zeker weet dat je de Coronamelder app kunt downloaden. Je laatste iOS versie kun je controleren via Instellingen – Algemeen – Software update. Om de Coronamelder app te downloaden ga je terug naar het beginscherm en open je de App Store. Nu kun je rechtsonder op het vergroot glaasje klikken en in de zoekbalk Coronamelder invullen. Download de app, volg alle stappen en geef akkoord op alle voorwaarden. Zodra de app actief is, krijg je een groene vink in beeld met ‘De app is actief’.

Heb je een Android toestel? Controleer of je de laatste beschikbare Android software op je toestel hebt staan. De laatste software software geïnstalleerd, ga dan naar de Google Play Store op je telefoon en download de Coronamelder app. Volg alle stappen en geef akkoord op de algemene voorwaarden. Zodra je het groene vinkje met app actief in beeld krijgt, werkt de app!

Hoe werkt de Coronamelder app?

De Coronamelder app stuurt je een bericht als je enige tijd (minimaal 15 minuten) in de buurt bent geweest van iemand die is besmet met het Coronavirus. Ook geeft de app advies over wat je het beste in zo’n situatie kunt doen. Dit verlaagt het risico dat je onbewust andere mensen in jouw omgeving besmet. Hoe meer mensen waarmee de besmette persoon in contact is geweest een waarschuwing krijgen, helpt dit ons samen het Corona virus onder controle te krijgen.

Heb je de Coronamelder app op je telefoon geïnstalleerd en ben je in contact geweest met iemand (langer dan 15 minuten) wie bijv. na een week Corona blijkt te hebben? Dan krijg je een push bericht op je telefoon. Via Bluetooth herkent de app andere telefoons in de buurt welke ook de app gebruiken. De app slaat de willekeurige codes van de andere gebruiker op zodat het contactonderzoek kan worden gestart. De Coronamelder app weet niet wie of waar je bent.

Ben je zelf besmet met het Corona virus?

Blijk je zelf het Corona virus te hebben opgelopen, dan belt een GGD medewerker met de test uitslag. In dit gesprek vraagt de GGD medewerker of je andere personen in je omgeving wilt waarschuwen via de Coronamelder app. Je kunt hier vrijwillig voor kiezen. De GGD medewerker vraagt aan jou de speciale code van de Coronamelder app (hij of zij legt uit waar deze staat) en zo kan het contactonderzoek worden gestart. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Zo kunnen mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd worden.

Ben je in contact gekomen met iemand die is besmet met het Corona virus?

Coronamelder appDe Coronamelder app op jouw telefoon controleert een paar keer per dag op de centrale server welke codes zijn doorgegeven aan de GGD. Mocht de Coronamelder app een code herkennen welke dicht bij jou in de buurt is geweest dan krijg je een push bericht. Ben je dicht bij dit persoon in de buurt geweest voor minimaal 15 minuten, dan heb je extra kans gelopen op besmetting.

Uiteraard hoef je geen symptomen te vertonen. Je krijgt in het pushbericht het advies wat je het beste kunt doen om te voorkomen dat je het virus onbewust op andere overdraagt. Blijf daarom thuis tot 10 dagen dat je in contact bent geweest met het besmette persoon. Heb je klachten binnen 10 dagen of erna? Neem dan contact op met de GGD voor een test.

Hoe zit het met mijn privacy?

De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. Deze code zit gekoppeld aan jouw telefoon maar wisselt geen persoonsgegevens of locatiegegevens uit. De app weet dus niet wie jij bent of waar je bent. Ook als je het Coronavirus krijgt en je dit via de app meldt, is dit niet aan jouw naam of contactgegevens te koppelen. Bovendien gebruik je de app vrijwillig!

Heb je vragen over de Coronamelder app? Ga dan naar de website www.Coronamelder.nl

Wellicht ook interessant